İçindekiler
Baskı balatanın bittiğini anlamanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bunlar arasında sıklıkla tercih edilen ve uygulanması en kolay olan yöntemi şu şekilde açıklamak yanlış olmaz:
Öncelikle bu yöntemi uygulamaya geçmeden önce, aracınızla trafiğe kapalı bir yere gitmeniz önerilir.
- Aracınızla boş bir yere gidin ve el frenini çekin.
- Aracınızı normal şekilde çalıştırarak debriyaja basın.
- Ardından aracınızı 1. Vitese alın.
- Sonraki aşamada sanki aracınızla kalkacakmış gibi yavaş yavaş ayağınızı debriyajdan kaldırın. Bu arada gaza basmayın.
- Eğer debriyaj balatanız sağlamsa aracınız doğal olarak biraz ileri gitmeye çalışacak ve stop edecektir.
Baskı balatanızda sorun varsa araç titreme yapacak ama hareket etmekte zorluk yaşayacaktır. Böyle bir durum ortaya çıktığında ise en kısa süre içerisinde sanayiye gitmeniz gerekecektir.
Tabii ki bir diğer durum ise yanık kokusu, ses yapma gibi durumların ortaya çıkmasıdır. Baskı balatanın aşırı ısınması neticesinde bu gibi sorunların ortaya çıkması da söz konusu olabilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Baskı Balata Çekişi Etkiler Mi
Debriyaj aracın yakıtı – performansı – hızlanmasına doğrudan etki eder. Doğal olarak baskı balatada azalmanın ortaya çıkması da aracın hem çekişini hem de yakıt tasarrufuna doğrudan etki etmektedir.
Otomatik Viteste Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır
Otomatik vitesli araçlarda bu şekilde bir durum söz konusu olmayacaktır. Yarı otomatik vites yada deneysel otomatik vitese sahip (sürekli vites) gibi bazı araçlarda bu tarz bir durum ortaya çıkabilir. Baskı balata yada yerine kullanılan parçanın zarar görmesi durumunda çekişten düşme, vites geçişlerinde gaz pedalında hissedilen ses ve darbeler ortaya çıkabilir.
Doğal olarak aracı görmeden bu durum hakkında bir yorum yapmak mümkün olmaz. Yine de bu konuda bazı durumlarda araçların da kendisinin uyarı verdiğini belirtmek gerekmektedir.
Baskı Balata Değişimi
Baskı balata değişimi, günümüzde pek çok motor ustasının ortalama 4 – 8 saat içerisinde tamamladığı bir işlemdir. Aracın modelini, diğer problemlerinin olup olmadığına ve ustanızın yoğunluğuna bağlı olarak baskı balata süresi hakkında daha net bir yorum yapmak mümkün olabilir.
Traktör Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır
Traktörlerle normal araçlar arasında baskı balata işlev bakımından aynıdır. Yukarıda bahsettiğimiz 1. Vites yöntemini uygulamanız durumunda traktörlerde baskı balatanın bitimi ile ilgili net bir bilgiye son derece rahat bir şekilde ulaşmanız mümkün olacaktır.
Baskı Balata Yanarsa Ne Olur
Baskı balatanın yanması = bitmesi teknik olarak aynı anlama gelir. Öncelikle baskı balatanın bitmesi artık debriyajın tam olarak işlevini yerine getirememesi anlamına gelir. Araç sürüş konforu giderek düşen bir grafik çizer ve vites geçişleri zorlanmaya ve araç tepkileri anormalleşmeye başlar.
Tamamen baskı sisteminin kaybolması durumunda ise aracın vites geçişleri kaybolacağı için karayolunda ilerlemek mümkün olmayacaktır.
Baskı Balata Testi
Özellikle bir teste girmenize gerek yoktur. Muayene öncesinde baskı balata konusunda bazı özel servisler test yapıyor olsa da aslına bakılırsa bu durum sizin araç güvenliğiniz – yakıt sarfiyatınız başta olmak üzere tüm çalışmalarınız için detaylı bir şekilde üzerinde durulması gereken bir konu başlığı olarak dikkatleri üzerinde toplamaktadır.
Baskı Balata Nasıl Biter
TÜV çalışmaları – Uluslararası markaların üretim ve kullanım raporlarına göz attığımızda baskı balatanın bitimi ile ilgili çok çeşitli ve detaylı bilgilerin ortaya çıktığını da belirtmek gerekmektedir.
Buna göre baskı balata tamamen normal kullanılması durumunda bile belli bir ömür içerisinde yok olacaktır.
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, tamamen robotlara sürdürülen deneysel araç çalışmalarında bile baskı balatanın elastikiyetini kaybetmesi neticesinde zaman içerisinde tamamen kullanılamaz hale geldiğini söylemek yanlış olmaz.
Bu durumda baskı balatanın bittiği yada değişim zamanı geldiği için kendinizi yada sürüş alışkanlıklarınızı sorgulamanız pek de mantıklı değildir.
Baskı Balata Motora Zarar Verir Mi
Teknik olarak “evet” zarar verir.
Gerçekte ise “hayır” veremez.
Veremez çünkü, motor bozuk bir baskı balata oluşması durumunda ürettiği gücü tekerlere veremeyecek ve siz de aracınızla yolda seyredemeyeceksiniz.
Yalnız bozuk olmasına rağmen rölantide sürekli olarak aracınızı yüksek devirde vites geçirmeye çalışırsanız doğal olarak aracınızın motoruna zarar vermeniz söz konusu olabilir.
Başka bir deyiş ile hem zarar verebilir hem de zarar veremezsiniz!