İçindekiler
Öncelikle motor arıza lambasının yanması, genel bir problem olarak algılanmamalıdır. Genellikle markadan modele – aracın çalışıp çalışmamasına – arıza kodu ve ikaz vermesine ve hatta çalışırken – stop edildiğinde yanmasına göre farklı anlamlara gelebilir.
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Motorda tespit edilmesi zorunlu olan yada olmaya başlayan bir sorun ortaya çıktığında bu lamba yanar. Genellikle maf sensörü – oksijen – katalitik konvertör – yakıt sorunları ve enjektörler – termostat yada elektrik aksamı ile ilgili sorunlarda motor arıza lambası yanar.
Motor arıza lambasının rengi de en azından sorun kadar önemlidir.
Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor
Uluslararası sistemde aracın motorunda ortaya çıkmış bir sorunu ifade etmektedir. Genellikle basit – zor aralığında ama mutlaka motorda beklenmeyen bir sorundan dolayı sarı ışık yanar. Bu sarı ışık yanması durumunda motor kendini koruma moduna sokmuş olabilir. Yada aracınızın markasına göre bu durum hiç olmayabilir.
Bazı durumlarda ise sensör arızası gibi durumlardan dolayı motor arıza lambası sarı yanabilir.
Dizel Motor Arıza Lambası Neden Yanar
Arıza lambası söz konusu olduğunda dizel – benzinli yada lpgli farkı aranmaz. Rengi – sürekli yanıp yanmaması gibi durumlara dikkat etmek gerekir. Genellikle düzenli bakım yapılması durumunda dizel araçlarda motor arızalarının oluşma oranı benzinli araçlara göre çok daha zordur. Bu durum dizelin çalışma prensibi ve motor ömrü ile açıklanıyor olsa da, parça ve işçilik gibi pek çok etmeninin devreye girdiğini söyleyebiliriz.
Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor Dizel
Sorunun çözüme kavuşması için doğru şekilde müdahale etmek gerekebilir. Kesinlikle yakıt – maf – egr – enjektör gibi nedenlerden dolayı yanan motor arıza lambaları uzun süreli müdahale edilmemesi durumunda daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söndü
Arıza lambasının kendiliğinden sönmesi için arızaya sebep olan durumun ortadan kalkması gerekir. Bazen tozlanma, beyinde bozukluk yada bazı mekanik parçaların temassızlığından dolayı motor arıza lambası yanabilir. Herhangi bir etki olmadan kendiliğinden yanmasına neden olan bu durum ortadan kalkmışta olabilir.
Tecrübelerimize dayanarak bu konuda şunu söylemek isterim ki, bir motor arıza lambası yandı ve kendiliğinden söndüyse bu durumu mutlaka önemseyin. Çünkü aynı noktada beklenmeyen bir anda başka bir sorun ortaya çıkabilir.
Lpg’li Araçlarda Motor Arıza Lambası Neden Yanar
Fabrikasyon lpgli araçlarda ortaya çıkan motor arızaları ile sonradan lpg taktırılan araçlarda ortaya çıkan motor arızaları arasında ciddi farklar olabilir. Öncelikle fabrikasyon bir araç kullanıyorsanız doğrudan servise başvurmanızda fayda bulunmaktadır.
Öncelikle sorunun lpg kaynaklı olmama ihtimalini göz ardı etmeyiniz!
Eğer sonradan lpg taktırdıysanız parçalar arası uyumsuzluk sorunu yada lpg sisteminden kaynaklanan bir sorun ortaya çıkabilir.
Motor Arıza Lambası Söndürme
Motor arıza lambası söndürmek çok da zor bir işlem değildir. Herhangi bir servis bu konuda size yardımcı olabilir.
Aynı zamanda marka ve model yazarak internette püf nokta videolarını da izleyebilirsiniz. Bazen servis bakımlı olmayan araçlar 35.000 kmde bir bu tarz arıza lambaları yakabilir. Bunların çözüme kavuşturulması için de basit videolardan destek alabilirsiniz.
Motor Arıza Lambası Turuncu Yanıyor
Genellikle kırmızı ve turuncu motor arıza lambası yanıyor şikayetleri çok sık karşımıza çıkan sorunlar arasında yer almaktadır. Biraz öncede altını çizdiğimiz üzere motor arıza lambalarının yandığı yer doğrudan arıza ile alakalı sorunun ortadan kaldırılması için önem arz eder.
Sorunun giderilemeyecek kadar hayati boyutta olması yada motorun kendini korumaya alamaması gibi durumlarda motor arıza lambalarının kırmızı olarak yada turuncu olarak yanması gibi durumlar olabilir.
Bazen de ışık kaynağının geldiği noktadan dolayı turuncu ile kırmızı yanan ikaz lambaları birbirine karıştırılabilmektedir.