Conta Yakan Araç Nasıl Anlaşılır? | İki Pratik Yöntem

Conta yanığını tespit etmenin onlarca yıldır uygulanan iki pratik yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki motor ustaları tarafından titizlik ve gözlemle fark edilirken ikinci yöntem biraz daha bilgi ve birikime ihtiyaç duyduğunuz bir metottur.

İlk Metot Genleşme Tankını Gözlemle!

Conta yanığı motor suyunun, yağ ile etkileşime geçmesini engelleyen contanın özelliğini yavaş yavaş kaybettiği bir metot olarak dikkat çeker. Bu sebeple ilk olarak su kabının içinde kararmalar yağlanmalar oluşmaya başlamışsa bu conta yanığının göstergesidir.

Bir diğer yöntem ise motor kapağının üst bölümünde köpüklenme oluşuyorsa bu da motor yağının su ile karışmaya başladığının göstergesi olacaktır.

İkinci Metot Derinlemesine Gözlem

Bu metot için aracınızın normal zamandaki çalışma şekline aşina olmuş olmanız gerekmektedir. Bunun için motorunuzun biraz soğuması için beklemeniz gerekir. Sonrasında ise radyatör kapağı veya genleşme kabının kapağını açık bırakıp gaza basmanız gerekir. Bu işlem sonunda taşma ortaya çıkıyorsa contasının yanık olduğunu yada motor bloğunun çatlak oluşmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Daha fazla buna benzer konuya göz atmak için motor arızaları kategorimize göz atabilirsiniz.

 

Yorum yapın