Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda arıza kodu anlayışı ortaya çıkmıştır. OBD adı verilen bir sitem yardımıyla araçlar kendiliğinde arızanın tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi ise giderek daha teknolojik donanımlara sahip olmaya başlayan araçlarda sorunun bulunduğu bölge nokta atışı tespit edilmesini sağlamaktır.
Peki sistem nasıl işler? Öncelikle DTC hata kodu adı verilen bu arızalar. Kodlar yardımıyla kayıt altına alınarak kullanıcıya bilgi vermesi amaçlanır. Kullanıcılarda bu arıza kodunun neden oluştuğunun hızlı bir şekilde farkına vararak müdahale etmeyi hızlandıracak bir süreci tetikler.
Arıza Kodu Lambasının Yanması
Motor üzerinde yüzlerce (bazı araçlar için binlerce) farklı arıza kodu tanımlanmıştır. Çok sık karşılaşılan ve önemli olan arıza kodları meydana geldiğinde ilgili lamba yanar. Yada daha spesifik bir arıza kodu ortaya çıktığında “check engine” lambası yanar.
Eğer aracınızın arıza kodu lambası yanarsa zaman kaybetmeksizin yetkili bir servise götürmeniz tavsiye edilir. Tüm arıza kodları birbirinin aynısı olan sonuçlara bağlı kalmaz. Bazıları ile uzun kilometreler boyunca yol gitme imkanınız olabilirken bazıları son derece hayati olabilir. Dolayısıyla bu arıza kodları görüldüğü andan itibaren bir servise uğramanız sizin açınızdan faydalı bir tercih olacaktır.
OBD ile DTC kodları Arasında Farklar Nelerdir
OBD kodları çoğunlukla 1 harf ve dört rakamın bir araya gelmesiyle oluşabilir. Bütün araç markaları OBD sistemini etkin bir şekilde kullanmaya başladığı için “jenerik arıza kodu” listesinden bakarak aşağı yukarı aynı bilgilere ulaşılabilir. Aynı durum DTC kodları içinde geçerli olmakla birlikte DTC kodları için bir harf bulunmaz. Doğrudan rakamlarla sorunun sebebi açıklanır.
Burası önemli; son dönemlerde bütün araçlarda DTC ve OBD kodları bir bütün olarak incelenebilir. Yalnız OBD kodları daha yaygın olarak kullanıldığı için OBD kodları ikinci planda gözlemlemek mümkün olmaktadır.
Arıza Kodu Çeşitleri Nelerdir
Bazı araç markaları arıza kodlarının nokta olarak tespit edilmesi için kendileri ve markaları için arıza kodu seçenekleri geliştirmiştir. Bu arıza kodları yetkili servislerinde bulunduğu için zaman kaybetmeksizin çözüme kavuşturulması esastır. Sistem kontrolünün yapılması ve detaylı bir şekilde ön plana çıkarılması için bu arıza kodu seçeneklerinden destek alınabilir.
Jenerik arıza kodları: Bu arıza kodları ise birbirinin aynısı özelliklere sahip bir şekilde servis edilmektedir. İnternet sitemizde markalar için ayrı ayrı arıza kodu seçenekleri yer aldığı gibi jenerik arıza kodu seçenekleri de yer alır. Bunlar arasından uygun gördüğünüz arıza kodunu bularak sorunun bir kısmının tespit edilmesi mümkün olabilir. Tabi ki her araç için bu durum mümkün olmayacaktır. Bazı araçların arıza kodları biraz önce de belirttiğimiz gibi doğrudan aracın kendi bilgisayar sisteminde kayıtlı ve özel arıza kodları da gösterebilir.
Bizler elimizden geldiği kadar hem özel hem jenerik arıza kodlarını araç marka ve modelleri baz alarak yazmaya çalışıyoruz.
Arıza Kodu Nasıl Okunur – Nasıl Yorumlanmaktadır
Biraz öncede altını çizdiğimiz gibi her arıza kodu bir harf ve bir rakamdan oluşur. Bunların her biri motorun yada araç içerisinde mevcut sisteme dair ipuçlarını üzerinde barındırır. Örneğin her P3404 arıza kodunu gören araçta aynı sorun ortaya çıkması gerekmez. Yalnız illa ki sorunların bir anlamda benzerlik taşıyacağını belirtmekte yanlış olmayacaktır.
Arıza Kodu Okurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk karakter harflerden oluşur!
Bunlar çoğunlukla P, C, U ve B harflerinden meydana gelir!
- B: Başlangıç olarak araç gövdesi ve buna bağlı olarak klima ve hava yastığı sorunlarında B harfi ile ön plana çıkan bir arıza kodu görmeniz muhtemeldir.
- C: Aracın Şasisi, fren mekanizması ve bu ikisine bağlı gelişen sorunlarda C harfini görürüz.
- P: Adı üzerinde Power yani güç kaynaklı sorunlarda bizi C harfi karşılar. Çoğunlukla motorun bağlı bulunduğu parçalarla alakalı sorunlar karşımıza çıktığı için en fazla sorun P harfinde ortaya çıkmıştır.
- U: Aracın teknolojik aksamları ile alakalı olan sorunlarda U harfi ortaya çıkar.
Hata kodunun ilk rakamı ve ikinci karakteri bir sayıdır!
Bu durum bize jenerik mi yoksa üreticiye özel bir hata kodu mu olduğunu belirtir. Eğer hata kodu P0xxx olacak şekilde 0 rakamı ile başlıyorsa o jenerik bir hata kodudur. Dolayısıyla tüm araçlar için aynı sorunun ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Ona hareket edilmelidir. Eğer 0 değilse üreticinin belirlediği bir sıralama ile kontrolün yapılması şarttır.
Hata konunun üçüncü karakteri sayıdır!
Bu durum ilgili sistemle ilgili ipuçları verir. Eğer arıza kodunun ikinci rakam olan karakteri kaçla başlıyorsa ona göre bir sisteme göz atmak gerekir.
Örneğin:
- 1 hava – yakıt
- 2 enjektöre bağlı
- 3 tekleme ve ateşleme sistemleri ile alakalı
- 4 emisyon ve yakıt tüketimi ile alakalı
- 5 motor ve rölanti kaynaklı
- 6 teknolojik
Arıza kodu son rakamı
Bu da doğrudan hatanın ilgili kısmı olarak ortaya çıkar. Yani sorunun net bir şekilde anlaşılması için son karaktere ihtiyaç duyarız. Bununla birlikte sistemin bir olarak okunması arıza kodunun doğru şekilde tespit edilmesi açısından son derece önemlidir.
İnternet sitemizde hem araçlar bazında hem de genel olarak tüm arıza kodu seçenekleri detaylı bir şekilde yer almaktadır. Dilerseniz araç markanız dilerseniz araç modelinizle birlikte mevcut arıza kodu tespiti yapılabilir.
Bu sebepten aklınıza takılan sorular olursa yorumlar bölümünden bize ulaşarak sorunun hızlı bir şekilde tespit edilmesini de sağlayabilirsiniz. Kaliteli olan bilgileri hızlı bir şekilde size ulaştırmayı amaçladığımız adresimizde her türden arıza kodu seçeneği son derece rahat bir şekilde yer almaktadır.
Dilerseniz arıza kod katalogumuza buradan göz atabilirsiniz.