Triger Kayışı Değişimi | Değişim Ne Zaman Yapılır?

Bu yazıda triger kayışı değiştirme maliyeti, kayışınızın arızalanmak üzere olduğu işaretleri ve bu süreçte kullanılan malzemeleri ele alacağız. Bunu okuduktan sonra, arabanızın triger kayışının değiştirilmesiyle ilgili en mantıklı kararı vermeye hazır olacaksınız. Bu, aracınız için büyük bir görev ve büyük bir yatırımdır, bu nedenle işi doğru yapmanız önemlidir.

Öncelikle halk arasında, daha doğrusu sanayi dilinde yanlış telaffuz edilen ve akıllara da bu şekilde yerleşen bir yanlış anlaşılmayı düzelterek içeriğimize başlamak isteriz. Triger kayışı ile triger zinciri aynı işleve sahip olsalar da yıpranma süresi ve değişme aralığı bakımından oldukça farklıdırlar. Bu sebeple aracınızın triger zinciri mi yoksa triger kayışı mı olup olmadığına emin olmanız tavsiye edilir.

Triger Kayışı Ne İşe Yarar?

Triger kayışı, motor valflerinin açılıp kapanmasını senkronize eden bir motorda sert dişli lastik kayıştır. Zamanlama dişlisi olarak da bilinir ve çok pahalı olmasa da herhangi bir sorun yaşanması durumunda ortaya çıkan motor tamir ve işçilik maliyeti yüksektir. Bu sebepten aralıklarla değiştirilmesi tavsiye edilir. Triger kayışı geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Örneğin, bir otomobilin şanzımanında veya bir bisikletin zincir tahrikinde kullanılabilir. Yalnız bizim için önemli olan otomobilde var olan uygulamalarıdır.

Eskimiş Triger Kayışı

Arabanızın sert çalıştığını veya çalışmadığını fark ederseniz triger kayışını değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bu kayış, hava/yakıt karışımını kontrol eder ve pistonu yukarı ve aşağı iter. Triger kayışı aşınmışsa motora zarar verebilir.

Bu jenerik bir bilgi olarak ön plana çıkar. Aslına bakılırsa triger kayışının eskimesi durumunda motora zarar verme olasılığı bir hayli fazlayken tamamen kopması durumunda triger kayışının çok ciddi anlamda zarar ortaya çıkaracağını da unutmamak gerekmektedir. 

Triger Kayışı Nasıl Değiştirilir?

Triger kayışı değişimi için profesyonel işçilik şarttır! Kendi imkanlarınızla bu işlemi yapmaya kalkarsanız ciddi maliyetlerle karşı karşıya gelebilirsiniz. 

Triger kayışı, motordaki krank mili ile valfler arasında yer alan dayanıklı, fiberle güçlendirilmiş bir tahrik kayışıdır. Birincil işlevi, motor valflerinin açılıp kapanmasını zamanlamaktır. Triger kayışı arızası, büyük motor hasarına ve pahalı onarım masraflarına yol açabilir. Çoğunlukla triger kayışı gevşemesi yada sorunlarında motorun elektronik aksamında bir uyarı ile karşılaşmazsınız! Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için burada bulunan içeriğimize göz atabilirsiniz.

Triger kayışının değiştirilmesi aracın tipine göre ustanız tarafından yapılan profesyonel bir işlemdir. Bu işlem esnasında motorun aşağı inmesi gibi sonuçları ortaya çıkabildiği gibi farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Bu gibi problemleri yaşamamak adına triger kayışınızın değişim aralığına dikkat etmeli ve ona göre bir yol izlemeniz tavsiye edilir.

Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilir?

Triger kayışı aktif kullanılan araçlarda 70.000 – 90.000 – 100.000 kilometre dönüşlerinde değiştirilir. Sizin aracınız için bunun hangisi olduğunu öğrenmek istiyorsanız ustanıza danışabilirsiniz.

Bu konuda altı çizilesi gereken bir diğer husus ise triger kayışının 3 senelik süreç içerisinde değiştirilmesi gerektiğidir. Herhangi bir şekilde yol yapmamış olsanız bile 3 sene içerisinde triger kayışınızı değiştirmeniz tavsiye edilir. 

Genellikle triger kayışı değişiminden önce yıpranma belirtisi arandığına dair görüş bulunur ki, bu pek doğru değildir! Çünkü bazı durumlarda triger kayışı herhangi bir etki göstermeksizin aniden kopabilir. 

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Triger kayışı kopması bir araç için en istenmeyen sorunlar arasında ilk 5’te yer alabilir. Öyle ki, triger kayışı araç seyir halindeyken kopması durumunda motorun zamanlayıcısının ortadan kalkması ile birlikte çok yüksek ihtimalle tüm parçalar o ana kadar ki güç ile birlikte gürültülü bir şekilde çalışmaya devam ederek ciddi anlamda zarar görecektir. Böyle bir durumda motordan siyah duman yükselmesi, motorun tamamen kapanması yada daha farklı istenmeyen sonuçların ortaya çıkması gibi durumlar oluşabilir.

Eğer aracınız henüz yeni çalıştığında ve henüz hareket etmediği bir durumda triger kayışının koptuğunu fark ederseniz zorlamadan aracınızı kapatmanız sizin açınızdan faydalı bir adım olacaktır.

KAYNAKLAR

wikihow.com

vatire.com

Yorum yapın